Bushcraft en Survival, wat is nu eigenlijk wat?

Tijdens de basisweekenden krijg ik vaak de vraag wat Bushcraft en Survival nu precies betekent.

In het kort: het zijn verschillende scholen van buiten zijn. Survival mensen zijn altijd voorbereid op de problemen en gevaren van het buiten zijn en hebben alle spullen bij zich om uit moeilijke situaties te komen. Bushcraft mensen zijn meer gericht op zo lang mogelijk buiten zijn met zo min mogelijk spullen die niet uit de natuur komen.

Een typische survival quote is: always be prepared

Een typische bushcraft quote is: If you are lost in the woods: stand still. The trees ahead and bushes beside you, are not lost. 

Er is tussen bushcrafters en survivallers soms wat onderlinge strijd en ze maken grapjes over elkaar. De survivallers zullen zeggen dat die gekker bushcrafters er een week over doen om een touw te maken en dat ze ze al lang zijn omgekomen tegen de tijd dat het af is. De bushcrafters zullen zeggen dat de survivallers altijd maar bezig zijn met een gevaar dat bijna nooit komt. Ze vergeten te genieten van de mooie plekken omdat ze zich altijd bewust zijn van de mogelijke gevaren.

Wat mij betreft zijn beiden prachtig en kun je van beide scholen veel leren. Hieronder ga ik iets dieper in op de verschillen tussen de twee stromingen.

Bushcraft verwijst naar een verzameling vaardigheden en technieken die gericht zijn op het leven in de natuur. Bushcrafters werken met natuurlijke materialen en maken de meeste dingen die ze nodig hebben, van een vishaakje tot een shelter, met spullen die ze vinden in het bos. Bushcraft is ook sterk verbonden met de filosofie van de natuurbehoud. Het benadrukt het belang van het behouden van ecosystemen en het leven in harmonie met de natuur. Hierdoor is bushcraft niet alleen een verzameling vaardigheden, maar ook een levensstijl die bewustzijn en waardering voor de natuurlijke wereld bevordert.

In bushcraft ligt de nadruk niet alleen op overleven, maar ook op het genieten en waarderen van de natuur. Dit betekent dat bushcrafters vaak een diepere connectie met hun omgeving ontwikkelen, bijvoorbeeld door het observeren van wild en het leren om beplanting te herkennen. De verschillende technieken en benaderingen variëren, afhankelijk van de omgeving en persoonlijke voorkeuren, maar het uiteindelijke doel is om sterke verbinding met de natuur te ontwikkelen.

Survival is de kunst en wetenschap van het overleven in onvoorziene omstandigheden. Denk aan een plotselinge storm, bliksem, stenen die naar beneden vallen natuurrampen of andere onvoorziene gebeurtenissen. Het draait om het maken van strategische keuzes binnen een context van schaarste, waarbij elke beslissing potentiële gevolgen heeft voor de overlevingskansen.

In survival ben je altijd voorbereid op de ergste situaties. Je draagt liever te veel met je mee dan dat je iets vergeten bent dat levensreddend had kunnen zijn. Het is een skillset en mindset die ervoor zorgt dat je in de natuur niet zomaar in de problemen komt zoals dat jaarlijks met duizenden mensen gebeurt. Of dat als je in de problemen komt, je er ook weer uit geraakt. Dit bewustzijn van de gevaren van de natuur en mogelijke oplossingen is niet alleen nuttig voor jezelf, maar kan ook levensreddend zijn voor anderen die je op je tochten tegenkomt. In zekere zin zijn survivallers de BHV-ers van de natuur.

Waarom Het Nuttig Is om Van Beide Scholen te Leren

Het leren van zowel bushcraft als survivaltechnieken biedt een waardevolle aanvulling op de vaardigheden die je kunt toepassen in noodsituaties. Bushcraft zorgt voor verbinding met de natuur en bewustzijn over onze menselijke geschiedenis door oude technieken te gebruiken. Aan de andere kant is survival meer gericht op de onmiddellijke reactie op levensbedreigende omstandigheden en het minimaliseren van risico’s. Door beide disciplines te combineren, kun je je kansen op overleven in de wildernis aanzienlijk vergroten en je verbinding met de natuur dieper ontwikkelen.

Bekijk onze trainingen

Bushcraft én survival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *