Zevendaagsetocht Piemonte

Valpellice, Piemonte (IT)

Hike en Survival in Piemonte (Italië)

Valpellice, Piemonte (IT)

In de prachtige Italiaanse alpen gaan we op een heerlijke wandeltocht. De eerste twee dagen maken we kamp in een vallei waar de watervallen naar beneden spletteren en leren we de basistechnieken van survival: vuur maken, shelter bouwen en kaart en kompas. Daarna gaan we de bergen in voor een vierdaagse wandeltocht langs Monviso. Tijdens deze tocht heb je alle mogelijkheden om je vaardigheden in de praktijk te brengen en geniet je van de prachtige uitzichten op een van de hoogste bergen van Italie. De laatste dag kom je aan op onze berg voor een solo ervaring. Je bouwt je eigen kampje van natuurlijke materialen en maakt een vuurtje waar je je eten op kookt, met uitzicht op Valpellice.

Highlights
deelnemers
8-10
Datum
6 t/m 13 Juli 2024
Prijs
€1195

dit ga je allemaal doen

Wandelen door de Italiaans Alpen

We gaan wandelen door een van de minst bezochte gedeeltes van de Alpen op de grens tussen Italie en Frankijk. Hoog boven ons torent de Monviso van bijna 4000 meter boven ons uit waar we soms een prachtig zicht op hebben. We zijn in het gebied van wolven, arenden en steenbokken. We komen langs heerlijke bergmeren en door diepe beboste valleien.

IJsbad in de rivier

Er is weinig verkwikkenders dan een ijsbad in de ochtend. Het gletsjerwater komt ijskoud uit de bergen en als je erin plonst raakt je lichaam eerst in paniek. Met de juiste ademhaling breng je rust terug in je lichaam, komt de bloedcirculatie op gang en na een paar minuten wil je er niet meer uit. Neem een handdoek mee en wat warme kleren. De rest van de dag ga jij geen kou meer leiden!

Solo-ervaring

Tijdens je soloervaring bij ons op de berg heb je tijd om al je vaardigheden in de praktijk te brengen. Je bouwt je shelter en legt je vuur aan waar je je eigen maaltijd op kookt. Daarna heb je tijd om een lepel te craften of naar de sterren te kijken en de ervaringen van de week te laten bezinken.

Vuur maken

Als je wel eens in de regen met lucifers geprobeerd hebt om een vuurtje maken weet je dat het doosje snel op kan raken. Daarom maken we gebruik van een firestriker. De firestriker is een staaf van ferrocerium die vonken van wel 3000 graden afvuurt en op die manier je tondel doet ontbranden. Met een firestriker sta je nooit voor verrassingen. Of het regent of vriest, je kan er altijd mee uit de voeten. Er zijn zelf mensen die met maar een arm en een firestriker een vuurtje kunnen maken!

Shelter Bouwen

Een van de belangrijkste skills is het om een goede shelter te bouwen die je tegen de elementen beschermt. Wij leren het op twee verschillende manieren. De eerste manier is een noodshelter van een plastic zeil. Het is de meest basic bescherming die jou, en eventuele anderen kan beschermen tegen de elementen. Ook bouwen we een shelter van natuurlijke materialen. Het lijkt misschien op het bouwen van een hut, maar dan voor volwassenen. Maar vergis je niet, die hut kan op een dag je leven redden!

Oriëntatie

We zijn gewend om met Google Maps te oriënteren, maar wat als je telefoon op is? Of erger nog, als de satellieten uitvallen door een zonnestorm bijvoorbeeld? Dan moeten we terugvallen op iets dat altijd werkt: Kaart en kompas. In de Italiaanse alpen hebben we alle mogelijkheden om onze navigatieskills te testen. We navigeren naar een punt op de kaart aan de andere kant van de berg. Als je precies werkt zul je zien dat je op het juiste punt uit komt.

Eetbare en Medicinale Planten

Voor veel van ons is de natuur een grote groene waas. Maar wist je dat veel van de planten om ons heen eetbaar zijn? Ook staan ze aan de basis van onze medicijnen? Tijdens de training leer je hoe je deze planten kunt gebruiken, maar ook hoe je ze vooral niet moet gebruiken.

Benodigdheden

Voor deze training heb je je eigen slaapspullen en wandelkleding (inclusief schoenen) nodig. Je krijgt een exacte paklijst toegestuurd en we organiseren een zoom om vragen te beantwoorden.

Inbegrepen:

Verblijf, ontbijt, lunch en avond eten, alle activiteiten en het gebruik van onze materialen. Niet inbegrepen is de reis naar valpellice en snacks en drankjes.

HOE ZIET HET PROGRAMMA ERUIT?

Locatie: PIS DELLA ROSSA

 

Over de steile toegangsweg kom je steeds dieper de bergen in. Vanaf 500 meter in het dal, ga je naar 1800 meter. De uitzichten beginnen steeds mooier te worden, en de weg wat slechter. Je komt aan in een van de mooiste valleien van de Italiaanse Alpen. 

Het kampvuur brandt al en in de maaltijd staat al op het vuur. Tijd om je tent op te zetten, de frisse lucht in te ademen en lekker van de omgeving te genieten. Tijdens het eten en het kampvuur maken we kennis met elkaar en bespreken we de week die voor ons ligt. 

Locatie: PIS DELLA ROSSA

We beginnen de dag met een lekker fysieke opwarming en ademhalingsoefeningen. We rekken de grenzen van het lichaam op een zachte manier een beetje op zodat we des te beter voorbereid zijn op de uitdagende tocht die ons wacht. 

We leren vuur maken met bijzondere materialen, deze manier werkt ook super goed als het regent en als je dit beheerst kom je nooit meer in de problemen met je vuur. 

Na de lunch maken we een mooie hike in de omgeving. Zonder rugtas laten we het lichaam wennen aan lopen in de bergen zonder de zuurstofgraad waar we normaal gesproken aan gewend zijn. Onderweg besteden we aandacht aan de eetbare planten en diersporen die we vinden. 

Locatie: PIS DELLA ROSSA

We beginnen de dag met een lekker fysieke opwarming en ademhalingsoefeningen. We rekken de grenzen van het lichaam op een zachte manier een beetje op zodat we des te beter voorbereid zijn op de uitdagende tocht die ons wacht. 

We leren oriënteren met kaart en kompas zodat je nooit meer verdwaalt of het verkeerd pad in slaat. 

Na de lunch doen we een korte hike met rugtas. Je kunt wennen aan hoe zwaar de tas op je rug voelt en daarna heb je de kans om nog eens goed naar de inhoud te kijken. Heb je die zware shampoofles wel echt nodig? Of kan het ook een paar dagen zonder? 

Na deze twee dagen ben je voorbereid om op pad te gaan. 

Route: PIS DELLA ROSSA – CONCA DEL PRA 

Duur: 3-4 uur

Niveau: Makkelijk

We bouwen het langzaam op. Deze hike duurt 3-4 uur en gaat voor een groot deel over een weg. De uitzichten zijn prachtig en de stijging en daling valt te overzien. Rond de middag komen we aan op het Conca del Pra waar we ons kamp maken voor de avond. Er is tijd om te zwemmen in de rivier en in de namiddag komt de wolvenexpert langs. Hij gaat ons alles vertellen over de wolven in dit gebied en ook waarom je zeker niet bang hoeft te zijn dat ze aan je tent komen snuffelen. Ze hebben namelijk een hekel aan mensen en bovendien zijn mensen niet erg lekker om te eten. 

Route: CONCA DEL PRA – RIFUGIO GRANERO

Duur:  5 uur

Niveau: Uitdagend

Van het Conca Del Pra lopen we naar Rifugio Granero. Een uitdagende klim  van  +- 5 uur ziuvere looptijd waarin de kuiten flink aan de slag moeten. We komen langs een monument voor een Amerikaans vliegtuig dat in de Tweede Wereld Oorlog daar is neergestort en komen moe aan op de slaapplek. 

Route: RIFUGIO GRANERO – LAGO FIORENZA

Duur 6 uur

Niveau: Moeilijk

Vandaag is een van de mooiste dagen van de tocht. We komen over de pas vanwaar we Monviso schitterend zien liggen. Ook deze tocht is uitdagend en aan het einde hebben we drie opties. Een moeilijke, een gemiddelde en een makkelijke weg. Afhankelijk van hoe de groep zich voelt, maken we een keuze. We passeren vandaag hoe dan ook de bron van de Po. Dit is de plek waar Italie’s langste rivier uit de bergen opwelt.  We slapen naast een prachtig meer met uitzicht op Monviso 

Route: LAGO FIORENZA – SOLO LOCATIE

Duur 6 uur

Niveau: Gemiddeld

Vandaag is de laatste lange hike. We lopen in de richting van ons startpunt en nemen afscheid van Monviso. In de middag komen we op de locatie waar we ons kampje gaan bouwen voor de solo’s. We hebben de hele middag om een shelter te maken met een eigen vuurplaats waarin je de nacht doorbrengt. Daar heb je volop de tijd om de week te laten bezinken en in je eentje te genieten van de laatste dag. 

Route: SOLO LOCATIE – PIS DELLA ROSSA

Duur 15 minuten

Niveau: makkelijk

In de ochtend breken we de kampjes op volgens het leave no trace principe. We lopen het laatste stukje naar Rifugio Barbara voor een heerlijke koffie die de terugkeer naar de beschaving inluidt. We nemen afscheid voor nu. Tijd voor de terug- of doorreis!

Ik wil mee!

reserveer je plek:


VEELGESTELDE VRAGEN:

Alle maaltijden, gebruik van materialen, alle instructies, de begeleiding van ervaren gidsen, eventueel ophalen bij nabij vliegveld of trainstation en 21 % BTW zijn inbegrepen.

Niet inbegrepen zijn de reis naar Italie, snacks en drinken in rifugio’s. 

Je krijgt voor deze reis een paklijst opgestuurd die we tijdens een zoom met elkaar doornemen. Hou alvast rekening met je eigen rugtas, tent, slaapspullen, wandelschoenen, wandelstokken wandelkleren en regenkleding. 

We organiseren met alle deelnemers een carpool naar de locatie waar als het goed is alle deelnemers gebruik van kunnen maken. Mocht dat niet lukken, of reis je liever op een andere manier, dan pikken we je op vanaf het vliegveld van Turijn of een nabijgelegen station. 

 

 

 

 

meld je aan!

De eerst volgende datum is 6 t/m 13 Juli 2024
€1195

reviews

zij hebben het ervaren.

Chris S.Chris S. ★★★★★ Alexander is een weekend mee geweest op een ouder en kind weekend op de Veluwe. Ik en mijn zoon hebben genoten van de survival lessen van Alexander. Hij weet hier veel van en weet het goed over te brengen.Sabine R.Sabine R. ★★★★★ The bushcraft weekend in the Netherlands was truly unforgettable, largely thanks to our exceptional guide Alex. Their expertise, support, and warmth made all the difference. With the extensive knowledge and encouragement, we tackled wilderness challenges with ease. But it was their genuine camaraderie and passion for the outdoors that truly made the experience special. Highly recommended for anyone seeking a memorable adventure in nature.Desiree K.Desiree K. ★★★★★ Wauw! Wat een super weekend! Het was het natste en koudste weekend ever, maar zoveel geleerd! Niet alleen de educatieve skills van Alex( super gids) maar ook mentaal 😃Response from the ownerWas echt gezellig met jullie! Mina N.Mina N. ★★★★★ Wat een bijzonder weekend hebben we als gezin gehad met Alexander en Melle. Onze kinderen van 10, 8 en 6 hebben op een speelse wijze heel veel dingen geleerd over het bos en het overleven in de wildernis. En vooral plezier gemaakt door gewoon er te zijn - samen als gezin - bezig zijn met de natuur. Fijne mensen door wie we liefdevol en warm zijn verzorgd - helemaal opgeladen! 🙏🏼Berber B.Berber B. ★★★★★ Wat hebben wij een heerlijk ouder-kind weekend gehad! De locatie was perfect en zo ook de activiteiten. Onze zesjarige dochter heeft zich geen moment verveeld. Alexander en Melle hadden een mooie, gebalanceerde samenwerking, alsof ze dit al veel vaker hadden gedaan. Er was ruimte voor de groep, maar ook voor de individuele personen. Hun brede kennis heeft bijgedragen aan een waardevol weekend waar we met veel plezier op terugkijken!MichielMichiel ★★★★★ Erg leuk weekend gehad, fijne begeleiding, alle rust en ruimte voor duidelijke uitleg, programma werd goed afgestemd op de groep, absolute aanrader!Response from the ownerFijn om te horen Michiel, en bijzonder om je voor ee tweede keer mee te hebben! MireilleMireille ★★★★★ Mooie, open en rustige plek op de Veluwe, waar je onder deskundige begeleiding de basisvaardigheden leert om je te redden in het bos. Zoals bijv. Vuur maken zonder aansteker en met nat hout, navigeren met een kompas en eetbare planten herkennen.DDPTDDPT ★★★★★ Een heel leuk weekend gehad met een leuke groep mensen. Begeleiding was top! Nieuwe dingen geleerd en Alexander heeft zelfs moeite gedaan om een soort Paasontbijt te verzorgen. Helemaal af!Diderik, een tevreden deelnemer!nicole B.nicole B. ★★★★★ Alexander is the best guide you can imagine, full of stories and care. His approach is very personal and gentle, but he is also ambitious and invites us to step out of our comfortzone and discover that we have more strength and resilience than we thought. It is a pleasure to relearn so much about nature together.Martijn van E.Martijn van E. ★★★★★ Ik heb met een leuke spontane groep. Een erg leerzame en mooie tocht achter de boeg.Ik zal zeker overwegen nog eens een andere reis met where wild things are te nemencaroline B.caroline B. ★★★★★ Een geweldige tocht door de bergen van Piemont, onder (bege)leiding van Alexander. Gedurende deze dagen leerden we allerlei vaardigheden zoals vuur maken, shelter bouwen, met de kompas oriënteren, wolvenpoep herkennen en eetbare planten proeven. Een absolute aanrader als je weg wilt van de kortere dagtochten, van kamperen 'in het wild' houdt, badderen in koude meren of watervallen en niet bang bent voor flinke fysieke inspanning. Een absolute aanrader!ivo K.ivo K. ★★★★★ Een aanrader! Prachtige dagen in de natuur, met goede begeleiding. Bruikbare vaardigheden worden aangeleerd met een heldere uitleg. Aandacht voor iedereen in de groep. Goed verzorgd.Gijs B.Gijs B. ★★★★☆ Dijs R.Dijs R. ★★★★★ Mooi en leerzaam weekend in de buitenlucht met geweldige begeleiding!Alexander weet duidelijk en op een prettige manier antwoord te geven op vragen en uitleg te geven.Zeker een aanraderHelma V.Helma V. ★★★★★ Een heel geslaagd outdoorweekend gehad met gidsen Alexander en Bruno. Zij hebben veel kennis, zijn vriendelijk, geduldig en behulpzaam en verzorgen heerlijke maaltijden.Ga graag nog weer eens mee.Linda V.Linda V. ★★★★★ Een heel fijn weekend. Leerzaam, gezellig, speels en even terug naar de basis. En Alexander heeft een heel fijne open energie. Een aanrader!Jonne K.Jonne K. ★★★★★ Ik zal nooit meer hetzelfde door het bos lopen. Zoveel geleerd.Van eetbare en medicinale planten en kruiden tot sporen van dieren leren herkennen. Alexander en Bruno leggen het allemaal heel geduldig en enthousiast uit en zorgen voor een ontspannen sfeer. Een aanrader voor iedereen die meer met de natuur in contact wil komen te staan!Roel K.Roel K. ★★★★★ Shelter maken en erin slapen, vuur maken met fire stiker en vuurstenen, kompas, eetbare planten en wildspotten (reeen, wilde zwijnen met biggetjes); Het kan allemaal tijdens 'where wild things are' . AanraderDimitri De W.Dimitri De W. ★★★★★ Echt een top weekend zware aanrader voor jong en oud. Veel geleerd en veel gelachen. Duidelijke en goede begeleiding. Ga het zeker nogmaals herhalen. Een groot dankjewel.Eddy HEddy H ★★★★★ Fantastisch weekend beleefd.Mooie locatie.Ga meer met Wherewildtingsare op pad.Will K.Will K. ★★★★★ Ik heb een heel fijn weekend gehad in Hoenderloo! Ik deed het basisweekend unplugged, en heb veel geleerd! Van vuur maken tot het zoeken van eetbare en medicinale planten... Was echt heel erg tof!Jochem van B.Jochem van B. ★★★★★ Best camping 'in the wild' experience you can get in the NetherlandsErik B.Erik B. ★★★★☆ Met Alexander ben ik samen met mijn zoon veel te weten gekomen over het (over)leven in de natuur. Met respect, humor en in samenwerking met elkaar en de natuur om ons heen hebben we een heel mooie en leerzame ervaring erbij!.Renate M.Renate M. ★★★★★ Heel veel vaardigheden en kennis opgedaan. Instructies zijn duidelijk. Inspirerend, interessant en afwisselend. Het weekend zal me lang bijblijven! Doen!Jeroen K.Jeroen K. ★★★★★ Erg leuk en leerzaam weekend. Heerlijk de hele dag in de buitenlucht en slapen in een zelfgemaakte shelter. Kleine groep met zeer veel persoonlijke aandacht. Het basisweekend in Austerlitz is zeker een aanrader!Happydep 0.Happydep 0. ★★★★★ Samen met mijn zoon zoon van 14 heb ik een basiscursus gevolgd in België. Wat hebben wij veel geleerd, en genoten. Alexander geeft overal duidelijke uitleg en instructies bij, en daarnaast zorgt hij voor heerlijke maaltijden en ontbijt. Je wordt echt even ondergedompeld in het leven in en met de natuur.Marjon P.Marjon P. ★★★★★ Alexander heeft jarenlange kennis, skills en ervaring op het gebied van survival, natuur en een gezonde leefwijze. Hij weet dit op een prettige, ongedwongen manier over te brengen, met persoonlijke aandacht voor iedereen binnen de groep. Ik heb veel opgestoken in dit boeiende en gezellige weekendDenise R.Denise R. ★★★★★ De training met-where wild things are- liet me met een door een andere lens het bos zien; alles kwam tot leven!Nina G.Nina G. ★★★★★ Tijdens Het Basisweekend Unplugged heb ik onwijs genoten van het leren van de survival technieken en het buitenleven. Zonder de afleiding van een telefoon, dit brengt je nog meer in het moment en in de natuur.Door de prettige, geduldige begeleiding van Alexander heb ik nu de technieken van onderdak creëren, vuur maken en het correct gebruiken van het kompas en de kaart onder de knie.Hier ben ik heel blij mee, een dikke aanrader!Annewil H.Annewil H. ★★★★★ Blanka P.Blanka P. ★★★★★ I recommend joining Alexander's survival walks in forest. I've learned so much from him and his way of teaching is so friendly. It feels like everything was so smooth and he was so open for all the questions we were asking. We had a very small group becasue there was me, my fiancé and Alexander. I strongly recommend this workshop to couples. It's something new, especially if there is lockdown all the time and you spend a lot of time in front of the screen 😀 Now I know how to make a shelter, make a fire without matches, what I should and shouldn't eat in the forest and how to use a map and a compass 😀Thank you Alexander! 🌸js_loader

benieuwd naar een andere training?